inapoi

150 000 de bucăți de echipamente cu ecran plat (LCD, cu plasmă și LED ) reciclate în primul an de la deschiderea liniei de reciclare pentru ecrane plate, prima din Europa Centrală și de Est

150 000 de bucăți de televizoare și echipamente cu ecran plat au fost reciclate din mai anul trecut la GreenWEEE, lider de piață în reciclarea deșeurilor electrice și electronice în România.

GreenWEEE este prima companie din Europa Centrală și de Est care dispune de o linie complet dedicată reciclării echipamentelor ce conțin ecrane plate - LCD, plasmă și LED, în urma unei investiții de 0,5 mil EUR. Linia permite tratarea a peste 2500 tone/ an de televizoare și echipamente ce conțin ecrane plate și este conformă cu B.A.T (Cele mai bune tehnologii disponibile).

Tehnologia este în continuă evoluție, punând la dispoziția noastră echipamente din ce în ce mai complexe, dar care au și un conținut de substanțe periculoase. Din acest motiv trebuie să găsim variante sigure și responsabile atunci când aceste echipamente nu mai sunt funcționale. Linia de reciclare echipamente cu ecran plat este o soluție de economie circulară, materialele rezultate în urma procesului tehnologic fiind introduse și folosite de alte industrii, ca materii prime secundare.

Marius Costache, Director General GreenWEEE

Ecranele plate - LCD, plasmă și LED conțin beriliu, cadmiu, plumb, mercur și alte substanțe periculoase, fiecare dintre acestea putând prezenta riscuri pentru sănătatea umană. Reciclarea corectă este obligatorie pentru a asigura siguranța pentru mediul înconjurător.

Pentru că LCD-urile conțin tuburi fluorescente CCFL, procesul de tratare se focusează în extragerea substanțelor și materialelor periculoase, în special mercur, care este îndepărtat în mediu controlat. Restul fracțiilor rezultate: metale și plastice sunt tratate cu ajutorul echipamentelor deja existente în cadrul GreenWEEE și apoi sunt reintroduse în circuitul economic ca materii prime secundare.

Compania asigură o reciclare la cele mai ridicate standarde, fiind singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX. Standardul WEEELABEX (www.weeelabex.org) este un certificat european ce stabilește un set de reguli privind colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Green WEEE își desfăsoară activitatea în două fabrici în România (la Buzău și la Câmpia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100 000 tone/an, cu un număr de peste 400 de angajați și o investiție totală de 25 milioane de euro.