greenweee media

0338 100 601 Suna-ne pentru mai multe informatii

Peste 1,500,000 tone CO2 salvate din 2009
member EERA

Revizuirea normelor privind deseurile de echipamente electrice si electronice

lawReuniunea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene, care s-a desfasurat la Bruxelles in 14.03.2011, a abordat subiecte precum Directiva privind deseurile de echipamente si electrice si electronice, precum si propunerea de Regulament privind posibilitatea Statelor Membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea de OMG- uri (organisme modificate genetic) pe teritoriul lor.

Consiliul a stabilit pozitia sa privind revizuirea normelor UE asupra DEEE-urilor in prima lectura ce tine de normele UE revizuite asupra deseurile de echipamente electrice si electronice, care acopera o gama larga de dispozitive( pentru telefoane mobile si aparate de uz casnic, de exemplu). Consiliu mentioneaza ca este necesara imbunatatirea colectarii si reciclarea deseurilor electronice utilizate si reducerea exporturilor ilegale de astfel de deseuri in Uniunea Europeana.

De asemenea, Consiliul a adoptat concluziile privind revizuirea strategiei comunitare privind mercurul. Reexaminarea supravegheaza punerea in aplicare a strategiei 2005 in toate cele 20 domenii anterior stabilite.

Pe agenda discutiilor mentionam ca in cele din urma Consiliul a adoptat concluziile privind urmarile conferintei ONU privind schimbarile climatice dupa Conferinta de la Cancun, din Decembrie 2010. Consiliul a apreciat bunele rezultate venite in urma Conferintei si a facut apel la partenerii internationali ai Uniunii Europene de a pune in aplicare pe deplin acordurile stabilite.

Seful delegatiei romane, Ministrul Mediului si Padurilor, Dl Laszlo Borbely, a intervenit la subiectul referitor la propunerea de Directiva reformata privind deseurile de echipamente electrice si electronice, precizand ca pentru Romania este esentiala indeplinirea tintei de colectare prevazuta de Directiva.

Acordul este conceput pentru a imbunatati colectarea si reciclarea deee-urilor. Acum, tarile UE trebuie sa colecteze anual 4kg de deseuri electrice si electronice pe cap de locuitor. In scopul de a face mai eficienta colectare raportul va adapta acest target obiectiv, la marimea si in functie de situatia economica a tarilor UniuniiEuropene.


Mai mult, prin acest acord, Romaniei si altor State membre cu pozitii similare (Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Malta, Ungaria, Letonia si Lituania) li s-au acordat perioade tranzitorii pentru atingerea tintelor de colectare, datorita unor circumstante nationale specifice: infrastructura de colectare aflata in plin proces de dezvoltare si nivel redus de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice din gospodariile particulare si, implicit, de generare a deseurilor de asemenea echipamente. Aceste perioade sunt:

  • atingerea tintei de 65 % din cantitatea de deseuri introdusa pe piata in ultimii trei ani, dupa zece ani de la intrarea in vigoare a Directivei (fata de opt ani cat prevede Directiva) si
  • atingerea unei tinte intermediare de 40%, fata de 45%, dupa 4 ani de la intrarea in vigoare a Directivei.

Va vom tine la curent cu noile hotarari. Putegi gasi documentul in intregime aici