greenweee media

0338 100 601 Suna-ne pentru mai multe informatii

Peste 1,500,000 tone CO2 salvate din 2009
member EERA

Efectele mercurului eliminat de catre deseurile de echipamente de iluminat uzate

mercur_1O zicala spune ca “fiecare lucru mic conteaza”, iar in industria reciclarii se poate vorbi de acelasi lucru. Fiecare echipament de iluminat care contine mercur, indiferent de cantitate, ar trebui manipulat ca si dispozitiv periculos si depozitat ca atare, tocmai pentru a nu se sparge.
Putem face diferenta, iar reciclarea echipamentelor de iluminat uzate este ceea ce Greenlamp Reciclare Buzau face.

Greenlamp Reciclare este singura unitate de tratare a deseurilor de echipamente de iluminat uzate din Romania, iar tehnologia de ultima generatie pe care utilizeaza permite tratarea tuturor deseurilor provenite din echipamente de iluminat uzate si in acelasi timp recuperarea mercurului provenit din pudra fluorescenta colectata din lampile fluorescente si becurile cu vapori de mercur si din lampile cu descarcare de intensitate inalta (HID).

Mercurul continut de lampi nu este expus mediului decat in cazul in care lampa este sparta la sfarsitul vieti sale. Eliberarea de mercur in atmosfera este cel mai probabil sa apara atunci cand echipamentele de iluminat sunt aruncate la cosul de gunoi menajer sau in tomberoane. In timp ce becurile nu sunt o sursa majora de poluare cu mercur, eliminarea necorespunzatoare a unui numar mare de lampi creste cantitatea de mercur eliberata in aer.

Cel mai bun mod de a preveni eliberarea de mercur din iluminat este de a recicla lampi si de a nu le introduce in fluxul de deseuri solide. Reciclarea lampilor ce au continut de mercur permite recuperarea acestuia, permitandu-i sa fie refolosit.

Asadar, ce se intampla cand mercurul patrunde in organism?

Primele simptomele comune de contact cu o concentratie de mercur sunt :
-pierderea poftei de mancare,
-oboseala,
-iritatii oculare,
-eruptii pe piele,
-insomnie, in timp de expunerea la cantitati mici, dar intr-o perioada indelungata de timp poate avea ca efecte afectarea creierului si a sistemului nervos, deteriorarea rinichilor si a plamanilor, pierderi de memorie, dereglarea presiunii arteriale ce poate conduce la boli de inima.

Femeile gravide si copiii sunt cei mai sensibili la efectele periculoase ala expunerii la mercur, cu riscul de complicatii diferite, de la intarzierea mersului, dizabiliati de invatare, surditate, orbire sau paralizie cerebrala pentru sugari. Cele mai multe simptome dispar de obicei atunci cand se intrerupe expunerea la mercur, insa, cu toate acestea, efectele asupra creierului si sistemului nervos pot fi permanente.

Efectele nu sunt numai asupra omului, impactul fiind de asemenea raspandit si asupra faunei salbatice, cat si florei. Prin cantitati mari eliminate in atmosfera este contaminata viata salbatica, in unele locuri aceasta riscand sa dispara.

Cand reciclam echipamente de iluminat uzate, in special Lampi fluorescenta compacte (CFL), aproape toate componentele pot fi reutilizate. Deci, tratarea deseurilor de iluminat uzate nu reprezinta doar prevenirea contaminarii cu mercur, dar si o economie a resurselor noastre naturale, reducand astfel poluarea industriala.

mercur