greenweee media

0338 100 601 Suna-ne pentru mai multe informatii

Peste 1,500,000 tone CO2 salvate din 2009
member EERA

Atentie astazi si maine! Gaura din stratul de ozon ameninta sanatatea!

gaura in strtul de ozon 2O zona intinsa a stratului de ozon s-a subtiat in regiunea Polului Nord, iar oamenii de stiinta avertizeaza ca aceasta va ajunge in Scandinavia si Europa de Est astazi si maine, afectand Romania.

Desi unii cercetatori sustin ca nu ar trebui sa ne ingrijoram, medicii avertizeaza ca aceste radiatii sunt nocive si pot sa provoace cancer de piele si boli de ochi.

Potrivit datelor de la Centrul European de Prognoza, in prima jumatate a saptamanii vor fi afectate in special tarile scandinave si Rusia. Asa-numita "gaura" in ozon este in continua miscare deasupra Polului Nord si, prin intermediul curentilor de aer, se deplaseaza periculos in aceste zile catre Europa. "Gaura" a ajuns astazi si deasupra Romaniei. "Pierderea ozonului se agraveaza pe zi ce trece. Probabil ca gaura aceasta nu va putea fi atenuata in urmatoarele 10-14 zile", a anuntat Markus Rex, reprezentant al Institutului pentru Cercetari Polare.
“Cand sunteti afara soarele va poate provoca arsuri in numai 20 de minute, chiar daca este primavara. Asta din cauza rarefierii stratului de ozon”, a avertizat Markus Rex.

"Oamenii trebue sa fie vigilenti, dar nu ingrijoraţi. Te poti proteja prin informare, prin faptul ca poti purta o palarie cu boruri largi si prin folosirea unor creme cu protectie UV. Este important sa nu stam prea multe ore in aer liber", spune Gier Braathen, om de stiinta la Organizatia Meteorologica Mondiala.

“Este vorba de o subtiere considerabila a stratului de ozon in zona Polului Nord. Acest lucru face ca masa de aer de sub «pata» respectiva sa fie nociva, adica «incarcata » cu radiatii solare. Deplasarea masei de aer se face inspre partea sudica a continentului, dar este direct influentata de temperaturile scazute”, a explicat Florinela Georgescu, meteorolog de serviciu la Administratia Nationala de Meteorologie.

Specialistii de la ANM spun ca pentru a permite radiatiei cancerigene sa treaca nefiltrata, ozonul ar trebui sa scada la un nivel de 200 DU (Dobson Units), dar in Romania va fi permanent peste 350 DU.

Parerea medicilor: cresterea radiatilor poate duce la cancer

gaura in stratul de ozonPotrivit medicilor, cresterea nivelului radiatiilor ultraviolete de tip B (care nu mai sunt filtrate, din cauza subtierii stratului de ozon) poate duce la cancer de piele, boli de ochi si scaderea imunitatii. "Cei care sunt nevoiti sa stea afara, in soare, trebuie sa foloseasca creme cu factor maxim de protectie, sa fie imbracati cu haine in culori deschise, care sa acopere o portiune cat mai mare din corp. Pentru protectia ochilor este recomadata folosirea ochelarilor de soare. „

Moleculele de ozon din atmosfera au protejat viata pe Pamant de efectele razelor ultraviolete. Stratul de ozon se gaseste in stratosfera si inconjoara intregul Pamant. Radiatiile UV-B (280 - la 315 - nanometri (nm) lungimea de unda) de la Soare sunt partial absorbite in acest strat. Ca urmare, cantitatea de UV-B care ajunge pe suprafata Pamantului este redusa foarte mult. UV-A (315 - la lungimea de unda 400 nm), precum si alte radiatii solare nu sunt puternic absorbite de stratul de ozon. Expunerea la raze UV-B creste riscul de cancer de piele, cataracta si duc la un sistem imunitar slabit. Expunerea la UV-B, de asemenea, poate afecta viata plantelor terestre, organisme unicelulare si a ecosistemelor acvatice.
In ultimii 60 de ani activitatea umana a contribuit la deteriorarea stratului de ozon.