Odată cu îmbunătățirile introduse în mod regulat și noile tehnologii, electronicele devin deșeuri într-un ritm mai rapid decât oricând.

Se estimează că tranziția către o economie circulară va reprezenta o oportunitate de creștere globală de 4,5 trilioane USD până în 2030*, contribuind în același timp la restabilirea sistemelor noastre naturale.

Aproximativ 90 de miliarde de tone de resurse naturale sunt extrase în fiecare an pentru a sprijini economia globală.

Adică mai mult de 12 tone pentru fiecare persoană de pe planetă, iar în baza tendințelor actuale, se așteaptă ca numărul respectiv să se dubleze până în 2050. În prezent, doar 9% dintre resurse își găsesc drumul înapoi în produse după prima utilizare.

La nivel global, au fost generate de 53 de milioane de tone de deșeuri electronice în 2020, din care doar 20% au fost reciclate corespunzător.

Nu există date fiabile despre exact ce se întâmplă cu restul de 80%, dar o mare parte din acestea sunt fie aruncate la groapa de gunoi, fie exportate în țările în curs de dezvoltare, unde sunt procesate necorespunzător

Ne-am propus să stabilim standardul pentru practicile responsabile de reciclare pentru reciclarea electronicelor acum și pentru viitorul nostru.

Cu toate acestea, mulți oameni nu realizează de ce este atât de important să refolosești și să reciclezi electronicele. Pentru început, deșeurile electronice reprezintă sursa a aproximativ 70% din metalele grele toxice din gropile de gunoi. Eliminarea necorespunzătoare a acestor deșeuri electronice prezintă riscuri grave pentru sănătate și daune pe termen lung asupra mediului.

* Potrivit unui studiu realizat de Accenture (2019)
Suntem mândri de rolul nostru
de a sprijini o economie circulară prin
reciclarea responsabilă a
dispozitivelor electronice.
Activitatea noastră în România oferă elemente cheie pentru a
sprijini pilonii sociali, de mediu și economici ai sustenabilității.

Pericolul deșeurilor electronice

Există acum dovezi ale efectelor nocive asupra sănătății ale componentelor deșeurilor electronice care afectează corpul uman. Mercurul și plumbul sunt două substanțe toxice din deșeurile electronice despre care majoritatea oamenilor știu că prezintă pericole pentru sănătate.

Multe metale mai puțin cunoscute, cum ar fi cadmiul, un metal extrem de toxic care reprezintă un pericol major pentru sănătatea umană, care dăunează în special rinichii și poate rămâne în organism timp de zeci de ani.

Cum sunt oamenii expuși la toxinele conținute în deșeurile electronice?

Riscurile pentru sănătate legate de deșeurile electronice pot rezulta din contactul direct cu materiale dăunătoare, cum ar fi plumbul, cadmiul, cromul, cu materialele ignifuge sau bifenilii policlorurați (PCB), din inhalarea de fum toxici, precum și din acumularea de substanțe chimice în sol, apă și mâncare.

Pe lângă componentele periculoase, nefiind procesate într-un mediu controlat, deșeurile electronice pot da naștere la mai multe produse secundare toxice care pot afecta sănătatea umană.
Beriliu
Folosit în aliaje cu cupru sau nichel pentru a face giroscoape, arcuri și contacte electrice. Expunerea poate provoca efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi boala acută de beriliu și cancerul pulmonar.
Plumb
Folosit în plăci de circuite imprimate, televizoare cu tub CRT, becuri și multe altele, expunerea prelungită poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, boli de rinichi și fertilitate redusă.
PVC Polyvinyl Chloride
Acest plastic este folosit în mare parte ca acoperire pentru cabluri și fire de computer. Expunerea acută a cauzat pierderea conștiinței, iritarea plămânilor și a rinichilor și inhibarea coagulării sângelui.
Seleniu
Seleniul este adesea folosit în fotocelule, contoare de lumină și celule solare datorită proprietăților sale fotovoltaice și fotoconductoare bune.
Expunerea poate duce la subțierea firelor de păr, unghii deformate, erupții cutanate, umflarea pielii și dureri severe.
bodylines
Cadmiu
Întâlnit în mod obișnuit în baterii, efectele adverse includ fracturi osoase, tulburări psihologice, cancer și leziuni ale sistemului reproductiv, ale sistemului nervos central, ale sistemului imunitar și, eventual, ale ADN-ului.
Mercur
Conținut în multe electronice, inclusiv baterii, termometre și echipamente de iluminat. Inhalarea poate provoca leziuni ale sistemelor nervos, digestiv și imunitar, plămânilor și rinichilor.
Dioxine și furani
Dioxinele și furanii sunt eliberați în timpul arderii cablurilor și a materialelor plastice. Expunerea poate afecta nivelurile hormonale, dezvoltarea fătului și capacitatea de reproducere.
Ignifuge bromurate (BFR)
Folosite în mod obișnuit pentru a face materialele mai rezistente la flacără, BFR-urile sunt asociate cu efecte endocrine, reproductive și comportamentale.