inapoi

Ce sunt DEEE-urile?

Deșeurile, resursele viitorului

Urbanizarea accelerată și suprapopularea au pus o mare presiune pe consumul de resurse naturale. Populația lumii consumă la momentul de față echivalentul a 1,6 planete/an, conform unei analize realizate de Global Footprint Network.

Reciclarea joacă un rol important în găsirea unei soluții sustenabile. Atunci când produsele își încheie ciclul de viață, ele sunt colectate, sortate, apoi tratate și procesate, rezultând materiale reciclate ce pot fi din nou reintroduse în economie. Aceste materii secundare ce rezultă prin reciclare ne vor alimenta cu energie biroul, ne vor alimenta mașina și vor deveni principalele resurse pentru producția industrială.

Deșeurile devin astfel principalele resurse ale viitorului, care vor înlocui resursele naturale și vor contribui la o creștere economică sustenabilă, oferind planetei șansa să se regenereze.

Reciclarea înseamnă să dai viață deșeurilor prin transformarea lor în materiale utilizabile. Astfel, deșeurile care pot fi procesate și tratate industrial și transformate în lucruri noi se numesc deșeuri reciclabile.

Electronicele
Unde le găsesc?

Toate aparatele din casa noastră pe care le băgăm în priză și care la un moment dat se strică sau nu ne mai sunt de folos devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). Pe lângă faptul că au conținut de substanțe periculoase, multe dintre acestea conțin metale prețioase, aur, argint, platină și paladiu, dar și cupru, aluminiu și plastic. Dacă sunt reciclate corespunzător, aceste materiale valoroase sunt refolosite că materie primă secundară.

Orice echipament vechi care se conectează la priză, are un cablu, baterie sau placă de circuit poate fi numit DEEE. Dacă se încadrează în această descriere, știi că trebuie să ajungă la reciclat.

Cum le sortăm corect?

Electronicele uzate sunt separate de alte deșeuri și depozitate acasă într-un container special. După sortarea de acasă, căutăm soluția cea mai bună pentru colectarea selectivă și trimiterea lor către reciclare:

  • Aparate automatizate de colectare selectivă din supermarketuri
  • Soluții mobile de colectare a deșeurilor direct de acasă
  • Containere de colectare selectivă de la școală
  • Stații automatizate de colectare selectivă din parcările magazinelor
  • Containere stradale de colectare selectivă

Ce se întâmplă cu electronicele uzate după ce le-ai colectat selectiv?

În funcție de tipul de aparat electric sau electronic, acestea întră în diferite procese de producție pentru a fi tratate și reciclate. Ceea ce rezultă prin reciclare, așa-numitele „fracții”, pot ajunge să fie folosite pentru fabricarea de produse noi sau pot fi reutilizate că atare.

Aparatele de uz casnic de mari dimensiuni prelucrează aparate frigorifice mari, frigidere sau aparate de aer condiționat. Pentru că au un conținut de substanțe periculoase, în vederea decontaminării acestora, aparatele sunt întâi supuse operațiunii de extragere a uleiurilor minerale și agentului frigorific, apoi întră într-o cameră cu atmosferă controlată, complet izolată de mediul înconjurător, unde sunt mărunțite. Fracțiile separate rezultate sunt transportate cu ajutorul benzilor transportoare în containere de depozitare a produselor finite: aluminiu, fier, plastic și spumă poliuretanică.

Beneficiile reciclării electronicelor

Fierul obținut din reciclarea frigiderelor este folosit la fabricarea blocului motor al mașinilor, aluminiul și cuprul este folosit în fabricarea caloriferelor iar plasticul pentru a fabrica alte produse cu componetă de plastic (frigidere, aparate de aer condiționat).

Filtre de cafea, prajitoare de pâine, aspiratoare sau mașini de spălat sunt transformate în fracții de plastic, metale feroase și neferoase, sticlă, cabluri și plăci de circuit integrat.

Plasticul de la cafetiere sau de la fiarele de călcat este folosit la fabricarea instrumentelor muzicale (de exemplu, o chitară).

Televizoarele și monitoarele care conțin tuburi cinescopice sunt dezasamblate manual, în condiții de securitate, în vederea izolării acestora. Panoul frontal se separă de partea conică a tubului (care are conținut de plumb și pudră fluorecentă) printr-o operațiune specială, astfel încât sticla să nu fie afectată. Ulterior se aspiră pudra fluorescentă, care conține substanțe periculoase. În urmă tratării rezultă fracții de sticlă, metale feroase, neferoase și pudră fluorescentă.

Plasticul, aluminiul și fierul din echipamentele IT&C sunt folosite pentru a fabrica alte echipamente de același fel. Din telefoanele mobile se extrag plăci de circuit imprimat, cu aur, argint, cupru, nikel, cadmiu, metale prețioase folosite în fabricarea de bijuterii de aur, sau la construcția de nave/vapoare, mobilier de grădină, plăcuțe de înmatriculare sau piese de schimb auto.

Astfel, deșeurile primesc o nouă viață!