inapoi

Reciclarea echipamentelor electrice și electronice salvează resurse naturale

Reciclarea monitoarelor din cei 11 ani de activitate GreenWEEE a salvat 122 milioane de litri de apă potabilă și a prevenit generarea de aceeași cantitate de apă reziduală.  Aceeași cantitate de apă a fost folosită de 1,630,000 persoane pentru a face duș într-o saptămână.

În eforturile noastre de a avea un comportament prietenos cu natura, oamenii se gândesc la soluții cum ar fi evitarea articolelor din plastic de unică folosință sau economisirea de energie. Dar pandemia de coronavirus a dus la o creștere a deșeurilor, inclusiv de echipamente electrice și electronice. Astăzi, de Ziua Internațională a Apei, GreenWEEE îndeamnă populația să colecteze și să recicleze echipamentele electrice și electronice și să folosească cu  atenție resursele naturale.

Mihaela Sofronea, PR Manager GreenWEEE.

Toate aparatele din casă noastră care se conectează la priză sunt echipamente electrice și electronice. Fiecare persoană produce aproximativ 17,7 kg de deșeuri de echipamente electronice anual în Europa, conform unui studiu publicat de World Economic Forum. Aceste echipamente conțin și substante periculoase, iar atunci când sunt aruncate la coșul de gunoi sau depozitate la întâmplare, pe măsură ce se descompun, elementele periculoase sunt eliberate în mediu, contribuind la poluarea apei și a aerului.  Pe lângă faptul că au conținut de substanțe periculoase, multe dintre acestea conțin metale prețioase, aur, argint, platină și paladiu, dar și cupru, aluminiu și plastic. Dacă sunt reciclate corespunzător, aceste materiale valoroase sunt refolosite ca materie primă secundară.

Câteva lucruri interesante despre reciclare la GreenWEEE:

Doar prin reciclarea monitoarelor TV într-o singură zi lucrătoare, GreenWEEE economisește echivalentul de CO2 al emisiilor făcute de o mașină care parcurge de patru ori distanța Cluj – București.

Reciclarea unui singur telefon mobil economisește suficientă energie cât să asigure funcționarea unui laptop timp de 44 ore.

Ce putem face cu deșeurile electronice?

Electronicele uzate sunt separate de alte deșeuri și depozitate acasă într-un container special. După sortarea de acasă, căutăm soluția cea mai bună pentru colectarea selectivă și trimiterea lor către reciclare.

Ce se întâmplă cu electronicele uzate când ajung la fabrica de reciclare GreenWEEE?

În funcție de tipul de aparat electric sau electronic, acestea întră în diferite procese de producție pentru a fi reciclate. Ceea ce rezultă prin reciclare, așa-numitele „fracții”, pot ajunge să fie folosite pentru fabricarea de produse noi sau pot fi reutilizate ca atare.

Beneficiile reciclării echipamentelor electrice și electronice

Fierul obținut din reciclarea frigiderelor este folosit la fabricarea blocului motor al mașinilor, aluminiul și cuprul este folosit în fabricarea caloriferelor, iar plasticul pentru a fabrica alte produse cu componete de plastic (frigidere, aparate de aer condiționat).

Plasticul de la cafetiere sau de la fiarele de călcat este folosit la fabricarea instrumentelor muzicale (de exemplu, o chitară).

De asemenea, reciclarea bateriilor este cea mai bună soluție pentru mediul înconjurător, acestea conținând metale grele, ce nu trebuie să ajungă la groapa de gunoi.

Prin reciclare se reduce nevoia de extragere materii virgine (minerit, cariere, exploatare forestieră), rafinare și prelucrare materii prime, care creează substanțial poluarea aerului și apei.