inapoi

Susținut de Abris, GreenGroup achiziționează UAB Ecso

Susținut de Abris, GreenGroup achiziționează UAB Ecso

GreenGroup, liderul economiei circulare din Europa Centrală, intră pe piața de reciclare a poliolefinelor cu o investiție lituaniană

8 august 2022, București – Abris Capital Partners ("Abris"), investitorul de private equity specialist în transformarea ESG, a sprijinit GreenGroup, liderul economiei circulare din Europa Centrală, în achiziția UAB Ecso, o companie lituaniană de reciclare a polietilenei de joasă densitate (LDPE).

Parte a unei strategii ambițioase de fuziuni și achiziții, această achiziție marchează intrarea GreenGroup pe piața de reciclare a poliolefinelor și creează platforma pentru o expansiune ulterioară în acest sector în regiunea Europei Centrale și de Est. În următorii ani, GreenGroup va investi între 150 și 200 de milioane EUR pentru a-și consolida și mai mult poziția de cel mai mare grup integrat de reciclare din Europa Centrală și de Est, prin investiții de capital și achiziții de tip bolt-on.

UAB Ecso este a doua tranzacție de tip add-on efectuată de GreenGroup în ultimele săptămâni, după achiziționarea în iulie a dezvoltatorului român de software de raportare de mediu SIGAD.

Adrian Stănculescu, Partener și Head of Abris Romania, a declarat:
„Recenta achiziție consolidează activitățile de reciclare desfășurate de GreenGroup în ultimii 20 de ani și este un pas hotărâtor în strategia Grupului de a deveni un jucător cheie în regiune în reciclarea poliolefinelor. Totodată, este o investiție cu rol strategic, care susține angajamentul Grupului pentru sustenabilitate și pentru abordarea celor mai presante probleme de mediu, cum ar fi poluarea cu plastic și reducerea amprentei de carbon”.

Investitorul central-european Abris a început investiția în GreenGroup în 2016 și de atunci colaborează cu echipa managerială a companiei pentru a extinde afacerea organic și prin achiziții și pentru a crea principalul jucător în domeniul economiei circulare din Europa Centrală și de Est.

UAB Ecso a fost fondată în 2009 și a devenit principalul reciclator de polietilenă din Lituania. În prezent, compania are o capacitate anuală de procesare de 20.000 de tone de deșeuri de folie pe an, provenite din postconsumul casnic și industrial, pe care le transformă în granule LDPE reciclate, răspunzând astfel nevoilor de materii prime reciclate de bună calitate ale producătorilor europeni. Polietilena este unul dintre cele mai răspândite tipuri de materiale plastice, reprezentând 40% din consumul total de materiale plastice din Europa.

Vladas Venskutonis, fondatorul UAB Ecso, a comentat:
„Astfel de materiale au o rată de colectare mică și necesită investiții semnificative în tehnologii avansate de reciclare. Din acest motiv, ele au cea mai mare probabilitate de a ajunge la incinerare sau la depozitare. Prin integrarea UAB Ecso în ecosistemul GreenGroup, suntem siguri că vom accelera economia circulară a materialelor plastice și astfel vom juca un rol important în reducerea poluării și în recuperarea unei resurse valoroase pentru economie”.

Granulele de polietilenă reciclată au aplicații multiple, în special în industria ambalajelor, iar cererea pentru aplicații de ambalare LDPE este în creștere în sectoarele de retail și industriale.

Constantin Damov, Președintele GreenGroup, a declarat:
„Modelul lituanian s-a dovedit a fi un succes la nivel local în ceea ce privește reutilizarea deșeurilor de plastic în circuit închis, în conformitate cu obiectivele economiei circulare. Prin această investiție, poziționăm Grupul în prima linie de apărare pentru limitarea impactului asupra mediului al materialelor plastice de unică folosință – o categorie care include atât PET, cât și poliolefinele. Obiectivul nostru este de a scala acest model în regiune și în alte țări."

Abris va continua să transforme GreenGroup în cel mai important jucător în domeniul economiei circulare din Europa Centrală și de Est. Grupul este pregătit să susțină cererea tot mai mare a consumatorilor individuali sau industriali pentru produse sustenabile care includ materii prime reciclate, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon din producție cu cel puțin 50%, comparativ cu același proces pe bază de materii prime virgine.