inapoi

10 ani de activitate GreenWEEE

În această săptămână aniversăm 10 ani de activitate în industria reciclării. Încă de la deschiderea primei linii de producție, GreenWEEE a reciclat peste 8 milioane de bucăți de frigidere, televizoare, monitoare și telefoane mobile, acestea fiind câteva din multele echipamente electrice care intră pe poarta fabricilor.


Compania și-a început activitatea de producție în anul 2009, atunci când s-a inaugurat singura linie de reciclare din România destinată tratării aparatelor de răcire, conformă cu standardele europene şi cu standardele internaţionale BATRRT (Best Available Techniques of Recovery, Recycling and Treatment), dar şi liniile destinate reciclării echipamentelor informatice şi aparatelor electrocasnice de mici dimensiuni, IT&C.

 La 10 ani de la deschidere, GreenWEEE își desfăsoară activitatea în două fabrici de reciclare în România (la Buzău și la Campia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100 000 tone/an, cu un numar de peste 400 de angajați și cifra de afaceri în anul 2018 de peste 20 milioane EUR. GreenWEEE reciclează toate categoriile de deșeuri menționate în legislație, baterii și acumulatori uzați, cabluri și componente din industria automotive.

”Aniversarea de zece ani reprezintă o piatră de hotar în businessul nostru, dar și în industria  reciclării. GreenWEEE a contribuit activ la recuperarea decalajelor cu care s-a confruntat România în domeniul colectării şi reciclării deşeurilor de echipamente electrice și electronice, în acest moment având capacitatea de a recicla toată cantitatea de DEEE pe care țara trebuie să o îndeplinească ca țintă de colectare, conform OUG 5/2015, în urma transpunerii Directivei 2012/19/UE.

Este un sentiment de maximă mulțumire să ne uităm înapoi la toate realizările importante și le mulțumim partenerilor noștri pentru sprijinul și rolul integral pe care l-au jucat în acești ani. Echipa noastră dedicată a crescut, ca și abilitățile noastre, pentru a recicla tot  fluxul de DEEE-uri colectat, care revine ulterior în circuitul economic”, a declarat Marius Costache, Director General GreenWEEE.

La fabricile GreenWEEE ajung echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice,  echipamente informatice şi de telecomunicaţii, baterii, cabluri sau componente din industria automotive.  Deșeurile provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilitatii producătorului, prin colectare de la persoane fizice, cât și prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice.

Investițile în valoare de 25 milioane EUR se reflectă în activitatea companiei, fiind una din cele mai sigure și perfomante în industria reciclării DEEEurior din Europa.

Timp de 10 ani  compania a conservat prin reciclare mai mult de 2 milioane de tone de CO2 șiste certificată WEEELabex, o etichetă internațională de excelență recunoscută pentru tratarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Prin reciclarea monitoarelor din cei 10 ani de activitate am salvat 122 milioane de litri de apă potabilă și am prevenit generarea de aceeași cantitate de apă reziduală.  Aceeași cantitate de apă a fost folosită de  1,630,000 persoane pentru a face duș într-o saptămână.