inapoi

Săptămâna Verde a Europei la Buzău

Împreună cu Asociația ECOTIC și Asociația Generală a Inginerilor din România am adus la Buzau Caravana ECOTIC, o expoziție mobilă a DEEE-urilor, în cadrul evenimentului „Săptămâna Verde a Europei” desfășurată în perioada 14-16 mai 2019.

Caravana Mobila a DEEE-urilor prezinta intr-un mod interactiv 10 echipamente dezasamblate: monitor CRT, frigider, masina de spalat, telefon fix, telefoane mobile, laptop, calculator de birou, jucarie si fier de calcat.

În luna Aprilie 2019, Comisia Europeană a publicat un set de rapoarte despre starea implementarii legislatiei privind protectia mediului in Europa: Evaluarea punerii in aplicare a politicilor de mediu. Saptamana verde a UE2019 evalueaza constatarile acestei analize si modul in care Uniunea Europeana se asigura ca vocile cetatenilor privind protectia mediului sunt auzite. Astfel, in toata Europa sunt organizate diferite programe cu impact asupra mediului si societatii, de la mijlocul lunii aprilie pana la inceputul lunii iunie.

Amplasata in curtea Colegiul National Pedagogic "Spiru Haret",  a Colegiului National „Mihai Eminescu” si Liceului Tehnologic „Dimitrie Filipescu”, Caravana ECOTIC are rolul de a sublinia importanta reciclarii echipamentelor electrice, mesajul fiind transmis elevilor, profesorilor si parintilor, cetateni ai orasului Buzau.

Programul Caravanei include o serie de workshop-uri legate de protectia mediului, colectarea DEEE-urilor si ateliere tematice unde elevii vor invata despre reciclare prin jocuri. Caravana va fi disponibila doar pentru vizite scolare, fiind asteptati peste 360 de tineri/zi.  

Pe 3 monitoare LCD din interiorul caravanei ruleaza o animatie menita sa ofere informatii esentiale despre reciclarea electronicelor. De asemenea, caravana este sustinuta din punct de  vedere energetic de panouri solare.

Protectia mediului este o preocupare a intregii societati, dar credem ca tinerii joaca un rol activ in acest sens, iar posibilitatea de a vedea cum sunt dezasamblate deseurile vechi intr-un mediu controlat este inca un motiv in plus de a le starni interesul privind modul in care gestioneaza aceste aparate atunci cand se strica. Prin participarea la aceasta actiune ii pot inspira si pe altii sa ia atitudine privind colectarea si reciclarea DEEE-urilor

Marius Costache, Director General GreenWEEE.

Caravana ECOTIC, mijloc de informare dedicat cu predilectie tinerilor, isi continua traseul inceput in 2014 prin institutiile de invatamant din Romania, aducand in atentia acestora importanta colectarii si reciclarii DEEE-urilor. Speram ca informatiile pe care tinerii buzoieni le vor obtine pe durata vizitelor in Caravana sa ii stimuleze in a colecta separat si a promova colectarea si reciclarea in randul comunitatii

Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC

Deșeurile de ehipamente electronice și electrice trebuie gestionate în mod corespunzător deoarece pot provoca probleme de sănătate și de mediu  majore din cauza conținutului lor de substanșe periculoase . Al doilea aspect este legat de cantitatea mică pe cap de locuitor care se colectează în țara noastra, față de media europeană.Se impune ca acest mod practic de educație să se permanetizeze pornind de la școala. AGIR trebuie să stimuleze creația inginerească și în acest sensibil domeniu al viețiii economice

Vasile Anton Moraru, Președinte AGIR Buzău

Aceasta acțiune are drept scop schimbarea atitudinii populatiei in privinta conservarii, protectiei si imbunatatirii calitatii mediului, a protectiei sanatatii umane si a utilizarii prudente si rationale a resurselor naturale, in particular prin predarea DEEE catre entitati autorizate pentru a fi reciclate corespunzator.