inapoi

Buzău – Oraș Circular

GreenWEEE pune bazele pentru crearea primului oraș circular din România, susținând platforma inovativă BUZĂU CIRCULAR. Proiectul creionează o viziune pentru viitorul orasului, o agendă de actiune pentru modificarea fluxurilor municipale cu scopul de a stimula inovarea, reducerea risipei, cresterea ciclului de viata al produselor prin reparare si reutilizare, maximizarea reciclarii si eliminarea depozitarii deseurilor la groapa.

Economia circulară înseamnă reducerea la minimum a deșeurilor și a poluării prin reducerea CONSUMULUI, reciclarea DEȘEURILOR și reutilizarea MATERIALELOR.

Green Group, Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan”, împreună cu Primăria Buzău și Coaliția pentru Economia Circulară  au lansat în data de 16 mai 2019  platforma inovativă BUZĂU CIRCULAR.

 În cadrul conferinței desfășurate la Buzău, sub numele ”SCALAREA ECONOMIEI CIRCULARE PENTRU GESTIONAREA RESURSELOR DIN DEȘEURI”, am identificat domeniile din municipiu care pot face pasul semnificativ și tangibil în realizarea unei economii circulare. Astfel, programul Buzău Circular se va concentra atenția asupra celor 4 piloni principali: Produse/Consum - Deșeuri/ Consum de resurse- Constructii sustenabile - Transport/Mobilitate.

Proiectul creionează o viziune pentru viitorul orașului, o agendă de acțiune pentru modificarea fluxurilor municipale cu scopul de a stimula inovarea, reducerea risipei, creșterea ciclului de viață al produselor prin reparare și reutilizare, maximizarea reciclării și eliminarea depozitării deșeurilor la groapă.

Implementând principiile economiei circulare se vor diminua efectele crizei globale de resurse și economiile mondiale vor putea continua dezvoltarea făra a consuma resurse materiale suplimentare.

În cadrul acestui eveniment s-au abordat subiecte având ca tematică:

  • Tendințele consumatorilor: cum vor evolua așteptările acestora privind materialele utilizate în procesul de producție, precum și reducerea, generarea și consumul resurselor în următorii 10 ani,
  • Ciclul de viață extins al produsului, în special în stadiul de fabricație (eco-design, măsuri preventive privind deșeurile, valorificarea acestora, etc.),
  • Combaterea schimbărilor climatice în sectorul reciclării și utilizarea deșeurilor ca resurse sustenabile - exemple de bune practice,
  • Inovare disruptivă - impactul celor mai recente tehnologii care transformă abordările privind recuperarea și reciclarea materialelor,
  • Măsurare, gestionare și raportare eficientă a deșeurilor, materialelor recuperate și reciclate,
  • Responsabilitatea extinsă a producătorului - gestionarea produselor fabricate pe care producătorul le-a introdus pe piață şi impactul asupra sfârșitului ciclului de viață al produsului, când produsul este gata să fie aruncat.

Prin intermediul expertizei cu care fiecare invitat s-a alăturat evenimentului, au fost identificate pârghiile care să contribuie la conturarea unei strategii pentru 2030, ancorată la nevoile şi cerinţele româneşti.  Scalarea economiei circulare pentru gestionarea resurselor din deseuri” se incadreaza in strategia orasului Buzau, in vederea atingerii obiectivului “ Buzau- centru national al economiei circulare”.